неделя, 21 юни 2009 г.

"Квартални спомени"




АРТИСТА

....Досущ като запуснатата, обрасла в тръне и шипки Мотописта, срещу която открай време живеем в София
Живеем
Сега само мама е там
А Мотопистата я наобикалят важни архитекти, мутри й кроят шапката, реститутки обграждат час по час
туй що е останало от зеленината и садят домати, паркинги и бодлива тел сепват погледа.
А вечер извеждат кучета за тоалет. Това са обитателите на Пистата.
А, намират се и такива шантави като теб - дето вечно бягат за здраве
А какво беше навремето!
Струпваха се от вси страни на България да гледат състезанията по мотоциклетизъм на писта. Стадионът почерняваше от хора, въздухът се изпълваше с мирис на моторно гориво, милиционери вардеха из храсталаците и не пускаха дечурлигата, дето и без туй сварваха да се промъкнат и да зяпат без билет. Сега Орлин Янакиев е пенсиониран чичко, а поколението мотоциклетисти след него идва да се състезава тук ,на пистата в Силверстоун. С тази разлика, че в Мидландс нито шипки има, нито диворасляци. Едни зайци се прескачат и фазани прехвърчат, ама щурци - йок.
...Нито Артиста го има тук.
Артиста се засели на пистата някъде края на 98-ма. Довлече отнякъде спален чувал, леген , едно-друго и се заключи в канцеларийката, дето отдавна наркоманите й бяха видели сметката. Сутрин докато тичах, гледах Артиста как прави сутрешния си тоалет. После тръгваше "по работа". Грижливо обръснат и в джинси го срещах на трамвайната спирка. Човек никога нямаше да рече, че Артиста е бездомник и спи на пистата.
Така мина седмица, минаха две, проточиха се месеци, зададе се зимата. Срещах Артиста да се рови из контейнерите срещу блока. Срещаха го и други комшии, ама и през ум не им минаваше да попитат кой е и откъде е. Бяха му сложили тоя прякор незнайно защо, а и незнайно кой.
Сигурна съм, че Артиста още си живее на пистата. Напоследък се появиха разни слухове, че уж щяли да приватизират Мотопистатаи да строят но жилищен квартал. Гледката щяла да се промени, изгледът към Витоша и Черни връх щял да се заличи...Както и да е. Ако видиш някъде по твоите места брадат самотник в джинси, да знаеш - това е Артиста.

Анна Койчева
2005

Из поредицата «Квартални спомени»

Няма коментари:

Публикуване на коментар